TÜTÜN YAPRAĞININ RENK VE PARLAKLIK NİTELİĞİ
Tütünlerin kalite değerlerinin belirlenmesinde dış
görünüşlerinde en önemli nitelik tütünün rengidir. Tütünlerin kalite değerini
oluşturan çeşitli faktörlerin tütünün renk durumu ile sıkı ilişkileri vardır.
Örneğin bir tütünün tip özelliği kalite kategorisi ve içim karakteri ile
nitelikleri öncelikle renk durumlarına göre tanımlanır. Tütün bitkisinin
vejetasyon devresinden başlanarak,tütün yapraklarının kırımları sırasındaki
olgunluk durumları,sarartma,kurutma ve kısmen fermantasyon evlerinde uygulanan
tarımsal ve teknolojik metotlar ve işlemler tarzı tütünün renginin,renk tonunun
renk nüanslarının ve yaprak renginin
parlaklığı durumlarının oluşmasında en önemli ve etkin faktörlerdir .Bundan
başka tütünlerin kimyasal bileşim özelliklerinin de renklerin oluşumunda
etkileri vardır. Ayrıca hastalıklar , arızalar ve tütün zararlılarının
tütünlerin renk durumuna kısmen de olsa etkileri nedeniyle dikkate alınması gereklidir.
Tütünlerde renk niteliklerinin değerlendirilmesi pratikte
tütün yapraklarına gözle bakmak suretiyle incelenmesi işlemi sonunda
yapılmaktadır. Bir tütünün üretim koşulları uygun gelişir, tarımsal ve
teknolojik işlemleri düzgün yürütülürse veya başka bir değişle tütünün
yetiştirilmesi evreleri normal bir gidiş izlemiş olursa bu tütün kendi türüne
özgü karakteristik rengini edinmiş olur
Dünya tütün pazarlarında çeşitli tütün tipleri renk
durumları bakımından açık ve koyu renkli olmak üzere iki guruba ayrılmaktadır.
bir tütün tipinde renginin kuvvet derecesi, renk nüansları , yaprak yüzeyinin
parlaklık durumları,belli bir kaliteyi gösterir.
Oriental tütünlerin karakteristik asal kalite renkli sarı ,
sarı turuncu, acık kırmızı ve kırmızı arasında değişen renklerdir. Çeşitli
renklerle bu renklerden meydana gelen sapmalar genellikle tütün kalite
bakımından olumsuz biçimde etkilenmektedir.
Flue-Cured Virginia tütünlerinin karakteristik rengi limon
sarısıdır. Bu tütünlerde açık limon sarısı renginin tonu kuvvetli ve mütecanis
olması yüksek bir kalitenin işareti sayılır.
Kentacky tütünlerinin
renkleri koyudur. Bu tütünlerinin renginin düz kahverengi olması olumlu bir
kaliteyi kanıtlar.
Genellikle tütünleri doku strüktüründe hücre içi
maddelerinin hücre zarı maddelerine göre daha yüksek oranda olması renginin tonunu
kuvvetlendirir bir tütün tipinde renk durumunun özelliği değişmeden renk
tonunun kuvvetlenmesi her zaman doku yapısının kimyasal maddelerce zenginliğini
ve dolayısıyla kalite bakımından daha yüksek olduğunu belirtir.
Sigaralık Türk tütünü türlerinde tütün kalitesine olumlu
etkiler yapan esas renkler, açık sarı, portakal sarısı açık kırmızı ve kırmızı
renkleridir. Bu renklerin,kuvvet derecelerinin ve renk nüanslarının tütün
türlerine göre değişik durumlarda olması tütünlerde değişik kalite değerlerine işaret
sayılır.
Genellikle oriental tip tütünlerinde görülen çeşitli renkler
ve renk nüansları sırasıyla şöyledir:
Yeşil, açık yeşil, ayva sarısı, sarı, sarı turuncu, açık
kırmızı, kırmızı, koyu kırmızı ve kahve renkleridir. Bu değişik renklerden her
birisi ayrı ayrı bir tütünün kalite değerinin ve aynı zamanda içim kalitesinin
önemli kalite elemanlarıdır. Şöyle ki:
Yeşil renkler: öncelikle tütün yapraklarının olgunlaşmadan
kırılmış olduğunu ve kurutma işleri normal sürelerini tamamlamadan gereğinden
daha kısa zamanda yapıldığını kanıtlar. Tütünlerin yeşil renkte olması
kalitesinin düşük ve içimlerinin kötü olduğuna işaret sayılır.
Açık yeşil renkler : Tütün yapraklarının tam olgunlaşmadan
toplandığını ve bilhassa sarartma ve kurutma fazlarının hatalı yapıldığını
göstermektedir. Bu renk de kalitenin düşük olduğuna işaret sayılır ancak
kalitenin buradaki düşüklük derecesi içimindeki kötülüğün etkisi yeşil
yapraklardaki kadar fazla değildir.
Açık sarı renkler: Yaprakları tam olgunlaşma döneminde iken
kırılmış,sarartma ve kurutma fazlarının uygun biçimde yapılmış olan tütünlerin
karakteristik işaretidir. Bu renkteki yapraklarda kimyasal yapıları bakımından,
karbonhidrat maddelerin oranı yüksektir. Buraya, ayva sarısı , saman sarısı ve
diğer tipik sarı renkler girmektedir.
Açık renkli tütünlerde çoğunlukla nikotin oranının düşük
olması nedeniyle içimleri yavaş olur. Sarı renk tonunun kuvvetlenmesine paralel
olarak tütün dumanının fizyolojik etkinliği de fazlalaşır.
Sarı turuncu ( Portakal sarısı ) renkler : Genellikle
yaprakların olgunlaşmış iyi kurutulmuş ve fermantasyonlarını uygun biçim de
geçirmiş , kimyasal bilânçoları, kaliteleri maddelerce zengin olan tütünleri
belirler. Sarı turuncu renginin tonu ne kadar kuvvetlenirse tütünün kalitesi o
derece yükselir. Fizyolojik etkinlik derecesi artar, taam ve koku faktörleri
daha belirgin derecede duyulur. Bu renk tütünlerin nikotin miktarlarında
meydana gelen artışlar sebebiyle , içimlerindeki sertlik etkisi de artmakta
fakat bu çoğunlukla orta dereceye kadar yükselmekte ve tok deyimiyle
nitelendirilmektedir.
Açık kırmızı ve kırmızı renkler : Bu renkler tütünün
biyolojik bir tip özeliği olmakla beraber doku hücrelerinin madde bilançosunun
zenginliğini ve kalite değerinin yüksekliğini simgeler.
Açık kırmızı ve kırmızı renklerdeki tütünlerin içim
kaliteleri en yüksek düzeyde olmaktadır. İçimlerinin fizyoloji etkisinin gücü
taam ve aramalı koku gibi kalite faktörleri burada kendilerini en uygun biçimde
belirtmiş olması nedeniyle toplu,düzgün ve doyurucu bir içim meydana gelmektedir.
Kırmızı rengin derece derece koyulaşması ve koyu kırmızıya
kadar değişmeler göstermesi durumunda tütünlerin içim kalitesinin olumsuz
etkiler yapan albüminler , nikotin ve bazı diğer maddelerin miktarlarında
gereğinden fazla artışlar olduğuna işaret sayılmaktadır. Bu nedenle tütünlerden
koyu kırmızı renklerin kalite bakımından olumlu fonksiyonları yoktur.
Tütünlerin renk durumları konusunda buraya kadar yapılan
açıklamalar,Türk tütünlerinde, türlerine göre,en uygun renklerin
sarı,turuncu,açık kırmızı ve kırmızı renkler olduğu ve bu renklerin olumlu bir
kalite faktörü olarak kabul edilmesini doğru olacağını kanıtlamaktadır. Bu
renklerden açık yeşile ve kahve rengine doğru oluşan renk değişmeleri kalite
bakımından olumsuz etkiler yapmaktadır. Bir tütün türünün karakteristik rengi
değişmeden renk tonunun kuvvetlenmesi kaliteli maddelerce zengin olduğunu
gösterir. Buna göre normal koşullarda yetiştirilmiş tütünlerde esas renklerinin
koyulaşmaya doğru değişmeler yapmadan kuvvetlenmesi durumu tütün yapraklarının
muhteviyatça zenginliğini ve dolayısıyla kalitesine yüksek olduğunu kanıtlar.
Oriental tip tütünlerde yukarıda açıklanan karakteristik
renklerden başka, koyu yeşil, koyu kahve renginden yanık, morumsu, siyah ve
benzeri renk çeşitlerine de tesadüf edilmektedir.
Koyu yeşil renkler olgunlaşmadan kırılan veya güze kalan
yapraklarda, koyu kahve renkler olgunlaşma dönemine geçilmiş, geç kırılmış
yanık, kavruk veya kurutma döneminde hava koşullarının sürekli yağmurlu ve
nemli geçmesi veya mavi küf,külleme, vahşi ateş ve benzeri hastalıkları ve
zararların tütünler üzerindeki zararlı etkilerden ileri geldiğini
göstermektedir. Bu renklerdeki tütünlerin gerek fiziksel ve içim kalitesinin
çok kötü olması ve gerekse kimyasal bileşimleri bakımından hiç bir değeri olmaması
yüzünden harmanlarda kullanılması sakıncalı bulunmaktadır.
Oriantel tip tütünlerin renk durumları yaprak dokusunu
oluşturan hücrelerin ıhtiva etdikleri maddelerin miktarına bağlı bulunmaktadır.
Genellikle hücre içindeki maddelerin miktarında alt ellerden üst ellere doğru
gidildikçe bir artışın meydana geldiği gerçeği dikkate alınırsa,tütün
yapraklarında alt ellerden üst ellere doğru renk tonunun kuvvetlenmesi
durumunun nedeni daha iyi açıklanmış olur. Tütün bitkisinin alt ellerinin
yapraklarında renkler en açık ve zayıf uç,ellerde ise daha koyu ve kuvvetlidir.
Dip ellerin yaprak renklerinde çoğunlukla yeşilimsi renk
nüansları vardır. Bu ellerin dışında kalan bazı yaprakların orta damarlarının
iki yanı boyunca olan kısımlarında yaprak ayasının diğer kısımlarına
göre,yüzeylerine koyu ve parlak renkte yaygın lekelere rastlanabilir. Bu
lekelerin koyulaşarak kahve,koyu ve siyaha yakın renklere dönüşmesi yaprakların
arızalanmış olduğunu belli eder. Dizme ve kurutma işlerinin hatalı
yapılmasından ileri gelen böyle arızaları tütüncüler kara göbek deyimiyle
nitelendirir.
Bilindiği gibi tütünlerin vejetasyon döneminde yaprakların
renkleri yeşil olur. Yaprağın yeşil rengini klorofil maddesi oluşturur.
Yaprakların olgunlaşmaya başlaması sırasında klorofil maddesi yavaş yavaş
azalır ve yaprağın olgunluk dönemine gelinince yaprak yüzeyinin rengi açılmaya
başlar. Bu renk açılması önce yaprak kenarlarında başlar ve kısa zamanda bütün
yüzeye yayılır.
Tütünlerin kurutma döneminin soldurma fazı sırasında
yapraklardaki nişastalı ve proteinli maddelerle birlikte bazı diğer maddelerde
de meydana gelen hıdrolitik ve oksidatif değişme olaylarına paralel olarak
klorofil maddesi parçalanmaktadır. Klorofil maddesinin bu dağılması sonunda
yaprakta bulunan sarı veya portakal sarısı rengindeki karotin ve ksantofil
maddeleri meydana çıkarak yaprağın rengini sarartır. Soldurma fazında oluşan
hidrolitik ve oksidatif olaylar sırasında karotin ve ksantofil boyar
maddelerinden ancak yarısı kadar bir miktar parçalanır ve geride kalan
bozulmayan kısımları yaprakların sarı renklerini oluşturur.
Klorofil maddesinin parçalanma olayının süresi tütünlerde
bulunan karbonhidradların miktarına bağlıdır. Genellikle karbonhidradlar
oranının yüksek olması durumu klorofilin dağılma olayının çabuklaştırır ve
yaprakların renkleri kısa zamanda sarı renke dönüşür.
Yaprak yüzeyindeki sarı rengin tecanüsünün korunması kurutma
tarzının uygun yapılışına bağlıdır. Sarartma fazından sonra hemen yapılacak
kısa süreli bir kurutma sonucu tütün rengini fikse edilememiş olması
polifenallerde vukua gelen oksitatif reaksiyonlar nedeniyle yaprak üzerine
turuncu,kırmızı veya daha koyu renkli lekeler meydana gelir.
Soldurma fazındaki işlemlerin iyi yapılmaması yüzünden
istenilen esas rengin elde edilememiş durumunda yaprakların yeşil kalmış
kısımları ile karışan sarı ve turuncu beyaz maddeleri yaprağın renk tecanüsünü
bozar ve kalite düşüklüğüne işaret sayılan yeşilimsi kahve ve benzeri gibi
renkler meydana gelir.
Polifenoller tütün rengini doğrudan doğruya etkileyen en
önemli maddelerdir. Bu maddelerin oksidasyonları sonunda tütünlerde kahve
rengine kadar giden değişik derecede renk koyulaşmaları meydana gelmektedir.
Bazen tütünün renk durumu ile polifenollerin miktarı arasında bir ilişki
bulunmaktadır. Çoğunlukla polifenollerin mutlak miktarından ziyade bunların
eriyen karbonhıdradlara göre yüzde oranlarının zengin oluşumunda rolü vardır.
Genellikle karbonhidradların miktarının oranı ne kadar yüksek olursa tütünün
rengi o kadar açık olur. Bunun tersi karbonhidradlar miktarının azalmasını
karşılık polifenoller miktarının fazla olması durumunda tütünlerin renkleri
koyulaşmakta ve gösterişleri donuklaşmaktadır. Polifenoller miktarının belli
oranlardan, örneğin % 5 den daha düşük olması, tütünün rengine olumlu etkiler
yapmaktadır. Bu durumdaki tütünlerin renkleri sarı ile açık kırmızı arasında
değişir.
Tütünlerin rengini etkileyen diğer kimyasal
sırasıyla,rutin,izokversetin , peroksidas,bazı glikozitler, klorogenik asidi,
kafeik asidi gibi maddelerdir.
Protinler, reçineler ve nikotin maddeleri de tütünün rengini
etkilemektedir. Genellikle bunların miktarının fazla olması renkleri
koyulaştırır. Bunlar arasında başka nikotin maddesi miktarının fazla olması,
renklerde kırmızı ve koyu kırmızıya doğru bir değişmeye sebebiyet verir.
Nikotin oranları düşük olan tütünlerin renkleri açıktır.
Nikotin oranı yükseldikçe renkler kırmızıya doğru değişir.
Nikotin oranları % 2-3 düzeyine çıkan tütünlerin renkleri çoğunlukla kırmızı
olur.
Tütünlerin kurultulması dönemi sırasındaki hava koşullarında
nem oranının düşük ve ısı derecesinin yüksek olarak geçmesi sonucu oksidatif
faaliyetlerde önemli miktarda azalmalar olacağından şekerlerin sarf edilmesi
önlenmiş olur. Bu koşularda kurutulan tütünlerin çoğunlukla renkleri açıktır.
Buna karşılık kurutma için gereken ısı derecesinin yeterli
olması, fakat havadaki nem oranının gereğinden yüksek bulunması koşulları
kurutma süresini uzatır. Bu durumda oksidatif faaliyetlerde daha sürekli bir
gelişme vukua gelmesi sonunda koyu renkli boyar maddelerin daha fazla miktarda
oluşmasına sebebiyet vereceğinden tütünlerin renklerinde koyulaşmalar
olmaktadır.
Son yıllarda tütünlerin renk durumunun daha objektif biçimde
ölçülüp belirlenmesi konusunda yapılan çalışmalardan henüz uygulamalarda
yararlanılacak yeterli sonuçlar alınamamıştır. Bazı memleketlerin
laboratuarlarında renklerin daha iyi belirlenmesini sağlamak için yapılan
denemelerde kolorimetre denilen özel renk ölçme araçları kullanılmaktadır. Bu
sebepten tütün muayenelerinde renk durumlarının tanımı,eskiden olduğu gibi
bugün de gözle bakılarak yapılmaktadır.
Tütünün renk durumu ile birlikte yaprak ayasının renginin
parlak veya mat görüşü ile yüzeyinin düz ve pürüzsüz veya pürüzlü olması
durumları da önemli birer kalite işaretidir. Bu tütünlerin anatomik strüktürü
ve kimyasal bileşimlerindeki maddelerin mahiyetleri ile ilgilidir.
Genellikle doku strüktürü ufak ve muhteviyatça zengin
hücrelerden oluşan yaprakların büyük hücreli yaprakları göre renklerini
görünüşleri daha parlak ve yaprak yüzeyleri daha düz ve pürüzsüzdür.
Yaprağın renk görünüşünün parlaklığı ve yüzeyinin düzgünlük
durumları önce bir biyolojik tip özelliğidir. Ancak tütünün yetişme koşularının
da burada önemli etkisi vardır. Yaprak dokusunun kalınlaşmasını sebebiyet veren
tüm ekolojik faktörler yapraklarda renk parlaklığını ve ayasının yüzey düzgünlüğünü
olumsuz biçimde etkiler.
Genellikle yaprak dokusu ne kadar ince ve muhteviyatça
zengin olursa rengi daha parlak ve yüzeyi daha düzgün olur. Yaprağının
yüzeyinde yaygın bulunan reçineli maddeler de renklerin parlaklığını çoğaltır.
İçindeki maddelerce yoksul olan,büyük hücrelerden yapılı,kalın dokulu tütün
yapraklarının renkleri donuk ve yüzeyleri pürüzlüdür. Ancak yaka ve yarım yaka
topraklarında üretilen ince dokulu bazı tütün tiplerinin yaprak kenarlarında ve
yüzeylerinde oluşan düzgün kıvrılışlar ve dalgalanmalar ile yaprak dokusunun
kalın veya kaba olmasından meydana gelen pürüzlüğün aralarındaki farklı durumun
dikkate alınması gerekir. Yaprak yüzeylerinin pürüzlüğü ve renklerin mantığı
durumların kendilerini en fazla en alt ellerin yapraklarında belli eder. Üst
ellere gidildikçe belirginliğin derecesi azalır ve üst ellerde kaybolur. Bunun
tersine yaprak yüzeylerinin düzgünlük ve renklerinin parlaklık nitelikleri alt
ellerde en zayıf yukarı ellere doğru gidildikçe artar ve en yukarı ellerde en
belirgin hale gelir.
Burada açıklamalar tütünlerde yaprak yüzeğinin düz ve
renginin parlak görünüşte olmasının olumlu birer kalite faktörü olarak kabul
edilmesi gerektiğini tanıtmaktadır.
Tütünlerin muayenelerinde yaprak yüzeylerinin düzgünlük veya
pürüzlük durumları elin parmak uçları ile yoklanması biçiminde yapılan işlemler
aracılığı ile belirlenir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder