22 Mart 2013 Cuma

Pipo Tütünü


Şarap dünyasında onlarca değişik üzüm çeşidi, peynirin türlü türlüsü ve herbiri için farklı ismi varken, tütün dünyasında niye o kadar çok çeşit olmasın?

İşin aslı da, gerçekten tütün ile ilgili çok fazla sınıflandırma olduğu. Bunların bir kısmı sadece jargon belki, ama önemli bir kısmı tütünler arasındaki farkı anlamak için şart.

Sadece sigara kullanmış, ya da kullanmasa da, sigara dışında tütün tanımamış insanlar için bu söylediğimi hayal etmek biraz güç olabilir, anlıyorum. Örneğin bu durum, hiç çay içmemiş biri için de aynı olabilir. Ama iyi bir çay sever, çayın en az 5 farklı çeşidini sayıp, ayırt edebilir. Bu durum kahve için de geçerlidir, araba modelleri için de. Bir hobinin/veya ilgi alanının ne kadar içine girerseniz, o dünyanın detayları daha anlamlı gelecektir. Pipo ve tütün dünyası için de durum böyle.

Bu çeşitleri iki bölümde inceleyelim: Tütün Kesimleri ve Tütün Türleri. Tütün kesimlerinden 1. Bölüm’de bahsettik. Şimdi ise:

Tütün Türleri

Tütün türleri dediğimizde, tütünün kesiminden değil, tütünün yetiştiği coğrafya, bitkinin kendisi, kurutulma ve işlenme şeklinden bahsediyoruz. Dünyadaki genel tütün kategorilerine baktığımızda, Kentucky, Burley, Oriental, Virginia, Corojo gibi bir çok tütün göze çarpacaktır. Bu yazıda ise, Pipo Tütünlerine yoğunlaşıyoruz, çünkü halihazırda tütün dünyasında yeterince karışık ve fazlaca çeşit ile dolu.

Öncelike pipo tütününden bahsederken aromatik ve aromatik olmayan gibi kavramlar kullanıldığını duymuş olabilirsiniz. Aromatik tütün, temelinde cavendish denilen tütün tarzını kullanmaya yatkın, çok yoğun aromaya sahip olan ve vanilya, çikolota vb. kokusuyla eşleştirilen tütündür. Bu tütünler, içenden çok odadakilere zevk verirler şayet kokuları gerçekten güzel olabilir ancak tütüne kimyasal eklemeler ile bu kokuya ulaşıldığından, pipoyu içenin hem ağzında dil yanması (ısı ve kimyasal etkilerle) gerçekşecek, hem de çok tek düze bir tat alacaktır. Yine de aromatikler, bazı zamanlarda çok keyifli olabilirler. Aromatik olmayan denildiğinde ise, ağır katkı kullanmamış, tütünün kendisindeki doğal tatları öne çıkarmak için ya çok hafif aroma katkılı ya da hiç katkısız tütünlerden bahsedilir.

Peki, pipo tütünü dediğimizde en çok tüketilen/en bilinenden, en az tüketilen/en az bilinene doğru bir sıralama yapmaya çalışalım.

Aromatik Tütünler;

(En azından Türkiye’de) 1. sırada Cavendish geliyor. Cavendish denilen tütün, aslında temelinde virginia, burley, kentucky gibi farklı tütünler kullanıyor da olsa, ayrı bir kategori olarak değerlendiriliyor, çünkü bu tütünleri karakterize eden, işleme sıralarında içindeki şekerli tadın çıkarılmasının hedeflenmesi ve sonrada üstüne, çikolota, vanilya, vişne, hindistan cevizi, rom gibi aromaların katılması. Cavendish aynı zamanda, Aromatik Tütünlerin hemen hemen hepsinin temelini oluşturuyor.

Aromatik olmayan Tütünler;

2. sırada Burley geliyor. Bu tütünün bu kadar çok tanınmasını sebebi, sigara üreticilerin bu tütünün sıklıkla kullanmaları.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder